מוקירים ומעריכים: יום הוקרה לאבות הבית
עיריית ירושלים תקיים במסגרת שבוע החינוך ’יום הוקרה לאבות הבית’, במהלכו ייקחו אבות הבית חלק במשחק קולינרי חווייתי ובסיור טעימות בשוק מחנה יהודה. בנוסף, יסיירו בבית הספר ”פלך בנים”, שם ייחשפו לתהליך השיפוץ והבינוי של בית המדרש החדש, שמוקם לזכרו של יוסי הרשקוביץ ז”ל.
דוברות עיריית ירושלים
עיריית ירושלים, באמצעות מינהל החינוך העירוני (מנח"י), יקיימו את שבוע החינוך תשפ"ה בשבוע הבא, 18.5-22.5, כ’-כ"ד באייר. במהלך השבוע, יתקיימו כ-60 אירועים שונים ומגוונים לצוותי ההוראה, תלמידים, הורים ועוד. אחד מהאירועים הינו ’יום הוקרה לאבות הבית’ שיוקדש לאבות הבית המסורים שעובדים במוסדות החינוך השונים בעיר, אשר יתקיים ב-19.5, כ"א באייר, יום ב’ בשעה 9:30.
במסגרת האירוע, יחולקו אבות הבית לשתי קבוצות שיערכו סיור קולינרי חוויתי בשוק ’מחנה יהודה’, ויבקרו בשני מוסדות חינוך בעיר. הקבוצה הראשונה תצא לסיור בבית הספר "פלך" בנים, שם תיחשף לתהליך השיפוץ והבינוי של בית המדרש החדש שמוקם לזכרו של יוסי הרשקוביץ ז"ל, מנהל ומחנך ירושלמי מוערך אשר נפל ברצועת עזה במלחמת ’חרבות ברזל’. במהלך הסיור ירצה יעקב הרשקוביץ’, אביו של יוסי, על דרכו החינוכית של בנו, מורשתו ועל הבחירה להנציחו דרך המשך העשייה במערכת החינוך הירושלמית.
הקבוצה השנייה תבקר בבית הספר "בית צפאפא" ותצא לסיור ייחודי בספריית בית הספר, כסמל לשותפות ולחינוך איכותי בכלל רחבי העיר. יום ההוקרה מהווה הזדמנות להוקיר תודה לאבות הבית, דמויות מפתח הפועלות בשקט ובמסירות למען סביבת לימודים בטוחה ומזמינה עבור כל תלמיד ותלמידה בירושלים.
אב הבית הוא עמוד תווך חשוב ומשמעותי, גם אם לעיתים אינו זוכה להכרה הרחבה שהוא ראוי לה. אב הבית הוא האדם שאחראי על תפעולו התקין של המבנה הפיזי של בית הספר ועל סביבת הלימודים הכללית. תפקידו כולל אחריות על תחזוקה, תיקונים, סריקות, סיוע לוגיסטי, פיקוח על ניקיון וביטחון, ולעיתים גם על קשרים עם ספקים ואנשי מקצוע חיצוניים. הוא תומך תפעולית לצוות ההוראה, מסייע למורים בארגון כיתות, העברת ציוד, תפעול מערכות חשמל ועוד. הוא הכתובת הראשונה לפתרון בעיות תפעוליות שיכולות לשבש את שגרת הלימודים.
המחלקה למשק ושירותים במינהל החינוך, אשר אמונה כ- 350 אבות בית בבתי ספר עירוניים, דואגת באופן שוטף להוציא אותם להשתלמויות של בטיחות, מד"א, נגישות ומעודדת את העובדים לצאת ללימודים אקדמאיים ולקורס מקצועי כ’מנהלי אחזקת מבנים’, אשר מקנה להם כלים מקצועיים וניהוליים למערך השוטף.
אחד מאבות הבית המוערכים בירושלים הינו יורם אסייג, בן 50, המתגורר בשכונת קטמון, וכבר משמש 16 שנה ברצף כ’אב בית’ בבית הספר היסודי ממ"ד תורני חומת שמואל. מלבד היותו ’אב בית’ ולמרות גילו, שירת יורם החל מה-7/10 כ-330 ימים במילואים, ובימים אלה נקרא שוב לדגל ועתיד לחזור למילואים בשבוע הקרוב.
"אני ’אב בית’ כבר 15 שנה באותו בית ספר", מספר יורם. "החל מה-7/10 שירתתי במילואים ברצועת עזה כ-330 ימים, וגויסתי לחטיבה 401 בתפקיד החפ"ק של מפקד החטיבה באוגדה 162". יורם מספר כי גם שהיה במילואים אינטנסיביים ומורכבים מאוד, נרתם גם מעזה לעזור ולפתור בעיות שצצו במוסד החינוכי שבו הוא עובד. "גם כשאני יוצא לחופש, אני עוזר למנהלת, משום שאני מכיר כל מפסק ודלת, אז אני עוזר כמה שניתן לפתור בעיות. בית הספר הוא גדול ומונה כ- 800 תלמידים ותלמידות מכיתות א’-ו’. לכן אני זמין בפלאפון לתת עזרה בדברים הקטנים. יש עוד עובד שעובד איתי ועוד מחליף, אבל זה לא כמו ’אב הבית’ שיודע ומכיר כל פרט".
יורם חזר לעבוד באופן ’שוטף’ לפני ארבעה חודשים, ומתאר את הפער בין שירות המילואים בעזה לעבודה בחיי היום-יום. "חזרתי לעבודה לפני כארבעה חודשים, זה קצת קשה בהתחלה להתאפס על שעות העבודה, משום שבעזה השעות לא שעות וחווינו שם המון אירועים במסגרת הלחימה. פתאום חוזרים לשגרה יותר שקטה ורגועה. זה היה מוזר בימים הראשונים שאין לי לחץ, אין משקל על הגוף של ציוד וכו’ ".
"לא מזמן קראו לי שוב למילואים", מוסיף יורם. "אני אמור להתחיל בימים הקרובים סבב נוסף. אני מתגייס שוב לתקופה של כחודשיים, אבל זה מאוד דינמי ומשתנה לפי התפתחויות. בכל דבר בחיים משתדל לתת את המקסימום ולעזור איפה שאפשר, יש דברים קטנים שצריך עזרה בהם לא רק בלחימה עצמה, ובסבב הקודם שובצתי להיות חפ"ק מח"ט".
יורם מספר גם על הפירגון שהוא מקבל מהסביבה עקב שירות המילואים. "ב-16 שנים שאני בבית הספר הם יודעים שיורם לוחם ושיורם משרת במילואים. הם מקבלים את זה, הצוות והתלמידים מפרגנים, הם מתעניינים ושואלים מה קורה".
ראש העיר ירושלים, משה ליאון: “אבות הבית הם היסוד והתשתית שעליהם נשענים מוסדות החינוך – הם הראשונים להגיע בבוקר והאחרונים לעזוב, דואגים לסביבה בטוחה, נקייה ומתפקדת עבור התלמידים והצוות. בשבוע החינוך של ירושלים אנחנו אומרים לכם תודה.
רבים מאד מאבות הבית מגלמים את הערכים שאותם אנו שואפים להנחיל לדור הבא: מסירות, אחריות, דוגמה אישית, דאגה לצרכי הפרט והקהילה ואהבת הארץ והמדינה. בזכות אנשים כמותכם, מערכת החינוך שלנו יציבה ובטוחה לכל. עיריית ירושלים תמשיך לתמוך ולהשקיע בצוותי ההוראה ובעובדי מערכת החינוך העירונית למען דור העתיד הירושלמי".