התחלות הבנייה בהתחדשות עירונית בירושלים
בעקבות פרסום הנתונים של הלמ”ס נראה גידול של 28% בהתחלות הבנייה בהתחדשות עירונית בירושלים, כל דירה חמישית בבירה נבנית במסגרת פרויקט פינוי בינוי או תמ”א 38-2.
למרות הירידה השנתית בהתחלות הבנייה בכל הארץ, כולל בירושלים, הרי שבהתחלות בנייה במסגרת התחדשות עירונית בבירה חל זינוק של 28%. כך עולה מניתוח נתוני הלמ"ס שביצעו בחברה לפיתוח והתחדשות עירונית. על פי הנתונים בירושלים החלו להבנות בשנה האחרונה ( אוקטובר 2023 – ספטמבר 2024 ) 6,351 יח"ד לעומת 7,096 יח"ד בתקופה המקבילה אשתקד, ירידה של כ- 10%. עם זאת מספר התחלות הבנייה במסגרת פרויקטים של פינוי בינוי ותמ"א 38-2 עמד בשנה האחרונה על 1,255 יח"ד לעומת 978 יח"ד בתקופה המקבילה אשתקד, גידול של כ- 28%.
יצוין כי, בהשוואה למחוזות אחרים, מחוז ירושלים הוא המחוז שבו נרשמה העלייה החדה ביותר בהתחלות בנייה של התחדשות עירונית ולשם השוואה, במחוז תל אביב החלו להבנות 5,834 יח"ד ( עלייה מזערית של כ- 0.6% ) ובכל שאר המחוזות נרשמו ירידות ובעיקר במחוזות הדרום והצפון.
נתון מעניין נוסף מתייחס לשיעור של פרויקטי ההתחדשות העירונית מכלל התחלות הבנייה שעומד השנה על כ- 19.7% כלומר כל דירה חמישית שנבנית בירושלים נבנית במסגרת פינוי בינוי או תמ"א 38-2
יונתן אזר, סמנכ"ל התחדשות עירונית בקבוצת י.ד. ברזאני: "בעוד שוק הנדל"ן חווה האטה משמעותית ברחבי הארץ בהתחלות בנייה, בהתחדשות עירונית ירושלים מציגה מגמה הפוכה עם עלייה במספר התחלות הבנייה. מהנדס העיר ירושלים בעבודה משותפת עם המנהלת להתחדשות עירונית ברשות לפיתוח ירושלים מיישמים אסטרטגיה של התמקדות בהגדלת היצע הדיור בדגש על הצערת שכונות וותיקות ושיפור הבטיחות של מאות מבנים קיימים הדורשים חיזוק מידי, במיוחד לאור הסיכון הסיסמי באזור. כאשר מה שמייחד את המודל הירושלמי הוא ההבנה שהתחדשות עירונית היא לא רק עניין של בנייה, אלא הזדמנות לשיפור מקיף של המרחב העירוני. כל פרויקט כולל התייחסות למרחב הציבורי, לתשתיות הקהילתיות ולצרכי התושבים. ולכן, התוצאה היא לא רק בניינים חדשים, אלא שכונות מתחדשות ותוססות. מה שגורם לעידוד הגירה חיובית של אוכלוסיות חדשות שיגיעו לעיר.
קבוצת י.ד. ברזאני פעילה עם פרויקטים בהיקפים גדולים ביניהם: מתחם דרך חברון אשר צפוי לכלול כ-1000יח"ד על פני 4 מגדלי מגורים בגובה של 29-53 קומות עם קומות מסחר ותעסוקה, מבני ציבור ושטחים ציבוריים.
הפוטנציאל בירושלים עדיין רחוק ממיצוי. העיר מתאפיינת במלאי גדול של מבנים ישנים שנבנו בשנות ה-50 וה-60, רבים מהם במיקומים אטרקטיביים. להערכתי, בעשור הקרוב נראה התחדשות של למעלה מ-30,000 יחידות דיור בעיר. ניכר שעיריית ירושלים משקיעה רבות על מנת לעמוד ביעדי התכנית האסטרטגית לדיור לשנת 2040, ששמה לה כיעד בשנים הקרובות ששליש מהדירות שיתווספו לשוק יגיעו מהתחדשות עירונית. הנתונים שהתפרסמו מעידים על כך, שכאשר יש חזון ברור, שיתוף פעולה בין כל הגורמים ותכנון מקצועי - אפשר להניע תהליכי התחדשות משמעותיים גם בתקופות מאתגרות במיוחד."