חיפוש

 

 
לדף הבית >>     מכבי - רשת מרפאות >>

האדריכל שתכנן את מרפאת מכבי בפסגת זאב, התגלה כניצול השואה ראשון בתוכנית ”בידיים טובות”

 

רבים מהמבקרים במרפאת מכבי בפסגת זאב אינם יודעים שאת המבנה ההיסטורי תכנן זאב ברן – אדריכל ירושלמי ותיק, קונסול כבוד של פולין, ומעל הכול: ניצול שואה שחייו היו סיפור של הישרדות, שליחות ואהבת אדם.  

 

האדריכל שתכנן את מרפאת מכבי בפסגת זאב – התגלה כניצול השואה ראשון בתוכנית ”בידיים טובות”.

כשהצטרף לתוכנית "בידיים טובות" של מכבי שירותי בריאות והרשות לזכויות ניצולי השואה, היה זאב בן 88 – והוא היה הניצול הראשון שאותר במחוז ירושלים והשפלה של מכבי. תוך כדי תנועה ומפגשים עם זאב, לצוות התברר שמדובר לא רק בניצול שואה, אלא באיש שתכנן בעצמו את אחת ממרפאות הדגל של מכבי בעיר. עבור כולם זו הייתה סגירת מעגל מרגשת – האיש שעיצב מקום לריפוי, מקבל עכשיו את התמיכה והליווי במלוא החום והכבוד.

זאב נולד בשנת 1935 בווילנה, בן למשפחה יהודית אמידה. כשפרצה המלחמה היה בן 4 בלבד. אביו היה פרטיזן שלחם בנאצים ונספה תוך כדי פעילותו. זאב, אמו ואחיו התינוק הסתתרו בעזרתה של משפחת פרטיזנים עד תום המלחמה. לאחר נדודים בין פולין, צרפת וישראל, השתקעו בירושלים. זאב שירת כקצין בצה"ל, למד אדריכלות בטכניון והתמחה בפריז. במהלך השנים הפך לדמות מוכרת בעולם האדריכלות הציבורית – ובנה, בין היתר, בתי חולים שדה, מבני ציבור וגם את מרפאת מכבי בפסגת זאב, שעליה היה גאה במיוחד.

בתחום האישי, זאב לא הקים משפחה אך טיפח קשרים עמוקים עם בני משפחתו ועם עוזרו הנאמן יוסי, שליווה אותו במשך למעלה מ-50 שנה.

לאחרונה, כשבריאותו התדרדרה, זכה זאב לליווי אישי ומקצועי במסגרת תוכנית "בידיים טובות" של מכבי – ליווי שכלל לא רק תמיכה רפואית ורגשית, אלא גם מענה כולל ומעמיק לצרכיו המורכבים. במסגרת הקשר הזה, סייע צוות מכבי לזאב במימוש זכויותיו כניצול שואה – לרבות העלאת אחוזי נכותו כנכה רדיפות הנאצים, סיוע בהכרה לתגמול מוגדל לפי הכנסה, ותיאום ומעקב רפואי שוטף מול רופא המשפחה ורופאים מומחים.

במקביל, נבנה שיתוף פעולה עם רכזת המתנדבים של "הקרן לרווחת ניצולי השואה", שסייעה בזיהוי מתנדבים שיכלו לעזור לזאב בהפעלת מחשב – תחום שבו התקשה. בנוסף, ניתן לו סיוע במימוש ביטוח "מכבי סיעודי" ובהגדלת שעות חוק הסיעוד של ביטוח לאומי. צוות התוכנית שמר על קשר רציף עם עו"ס הרווחה ובני משפחתו, ואף דאג לליווי אישי של סטודנטית לעבודה סוציאלית בחודשים האחרונים לחייו.

כל הפעילויות האלו ניתנו לזאב במסגרת הליווי האישי של מכבי בתוכנית "בידיים טובות" – מתוך תפיסת עולם שמכירה בזכותם של ניצולי השואה לחיים בכבוד, גם בשנותיהם האחרונות.

זאב היה אוהב אדם אמיתי. הוא נענה תמיד בשמחה לביקורי תלמידים, סטודנטים ומתנדבים – וביום השואה לפני מספר שנים אף הוצגה תערוכה מציוריו במרפאת מכבי רוטר בירושלים, במסגרת התוכנית.

אחת הסצנות המרגשות ביותר הייתה בחג פורים – כשמשפחת רביבו הגיעה לבקרו וגילתה שאחד מילדיה חולק עמו את אותו תאריך יום הולדת. מאז – הם חגגו יחד בכל שנה.

זאב נפטר לפני כחודש, בביתו בירושלים, כשהוא מוקף בזיכרונות, כתבים, יצירות ומעגל אוהב של מטפלים, מתנדבים ובני משפחה. זאב, איש של חירות, הספיק אפילו לירות במטווח ימים ספורים לפני מותו – כי התעקש לשמור על רישיון הנשק ועל אוספו האישי.

ביום השואה הקרוב, תוכנית "בידיים טובות" ממשיכה את מורשתו ומחזקת את הקשר בין הדורות. תלמידי תיכון "עמית עתיד" בירושלים יגיעו לבתי חמישה ניצולים בליווי צוותי מכבי וסטודנטיות לעבודה סוציאלית. ברחבי ירושלים יתקיימו ביקורים אישיים ומרגשים אצל משתתפי התוכנית, תוך כדי צפירה, שיחה ומחוות כבוד.

תוכנית "בידיים טובות" – תוכנית בשיתוף ובמימון הרשות לזכויות ניצולי השואה, הפועלת מאז 2019 – מעניקה ליווי אישי ומקיף לניצולי שואה בודדים. מכבי הייתה הגוף הראשון שהצטרף אליה, וממשיכה גם השנה להוביל בעשייה אמיתית – מתוך מחויבות, זיכרון ותקווה.

טלי בוולסקי, עובדת סוציאלית במכבי שירותי בריאות בירושלים ואחראית על תוכנית בידיי טובות ציינה: "אני נושאת בלבי תפילה ותקווה שהתוכנית האנושית והחיונית כל כך תמשיך להתקיים – עד שהאחרון שבשורדים יעצום את עיניו. זכינו ללוות דור מופלא בדרך מכבדת ומלאת משמעות. זהו בעיניי מימוש עמוק של הערכים שמכבי מייצגת – אנושיות, אחריות ומחויבות אמיתית לאדם."

רוצה לצ'וטט?
 
 
 
mcity

mcity

יולי לב

יולי לב

 

 

כל מה שקורה בעיר באנר הדר
ברקי יש לי שאלה

 

מדורים