מנהלים ומילואים: מנהלת בית הספר לחינוך מיוחד שהתנדבה לשירות מילואים
לא מצאה מנוח: פנינה פלג-כהן (54), מנהלת בית ספר ’יובלים’ בשכונת רמות וממקימיו, החליטה שברצונה לתרום את חלקה למאמץ המלחמתי והתנדבה לשירות מילואים * מאז פרוץ המלחמה, פנינה וצוות בית הספר גילו רוח התנדבות יוצאת דופן והקימו בית ספר ייעודי לילדי מפונים שהתארחו בבירה.
דוברות עיריית ירושלים
בעיצומה של המלחמה, התארחו בירושלים כ-15,000 מפונים ומפונות מהצפון ומהדרום. במסגרת הפעילויות והיוזמות הרבות שקידמה למענם עיריית ירושלים, נפתחו בתי ספר זמניים לתלמידים ולתלמידות שפונו מביתם, על מנת להבטיח עבורם רציפות ושגרה לימודית מסודרת ככל שניתן. וכך, נבחרה פנינה פלג-כהן, מנהלת בית ספר ’יובלים’, לנהל במקביל גם את בית ספר ’עוז’ למפונים.
אבל זה לא הספיק לה. היא חשה שיש לה עוד הרבה מה לתת. פנינה שימשה עד לאחרונה כסמבצ"ית (סמלת מבצעים) בשירות מילואים בגזרת איו"ש. עכשיו היא מספרת על כל מה שעברה מאז השבעה באוקטובר ועד היום.
ספרי לנו על ’יובלים’, בית הספר אותו את מנהלת באופן קבוע, ו’עוז’, בית הספר לילדי מפונים שהתנדבת לנהל במקביל מתוך צו השעה וכיצד משלבים את עבודת הניהול בשירות במילואים בשעת מלחמה?
"לפני עשור הקמתי את בית ספר יובלים בשיתוף עם ד"ר ורד דרש ז"ל ונועה פהימה, הממונה על החינוך המיוחד בעיריית ירושלים", אומרת פנינה. "בית הספר יובלים הוקם כבית ספר ממלכתי רגשי-נפשי, הנותן מענה ייעודי וייחודי לבנות מכתה א’ ועד לכתה ט’. עם פרוץ המלחמה, בעת שנדרשה רוח של התנדבות ונתינה מכל אזרח, פניתי לנועה פהימה ושאלתי אותה כיצד ניתן לסייע".
"לירושלים התחילו להגיע תלמידים שפונו עם משפחותיהם מאזור עוטף עזה, כשביניהם תלמידים של החינוך המיוחד", מציינת פנינה. "למסגרות החינוך המיוחד בירושלים לא היה מספיק מקום לקלוט אותם. בעקבות כך, כבר בחודש נובמבר 23’ יזמנו והקמנו את בית ספר ’עוז’ לחינוך מיוחד לילדי המפונים. מוזיאון ארצות המקרא, ברוב טובם, נתנו לנו אכסניה להקים בו בית ספר רב לקותי ורב גילאי. בית הספר ’עוז’ הוקם כהרף עין תוך ימים ספורים, עם סיוע ורוח טובה של צוות ’יובלים’, ופעל לאורך כל שנת הלימודים עד ליום 31.7".
ניהול במקביל של שני בתי ספר של החינוך המיוחד היווה משימה מורכבת, תובענית ואינטנסיבית, אך פנינה בוחרת להגיד דווקא כי "לשמחתי הרבה, התברכתי בשורה של אנשי צוות מופלאים של בית הספר ’יובלים’, אשר התגייסו והיו המפתח להצלחה במשימה. הם שימשו כדמויות קבועות ומשמעותיות עבור התלמידות והתלמידים כולם".
בפתיחת שנת הלימודים הנוכחית, פנינה המשיכה לנהל את ’יובלים’, והחליטה לאחר הניהול של ’עוז’ והסיוע לתלמידים המפונים, לסייע ולתרום דרך התגייסות לשירות מילואים. "בפתיחת השנה הנוכחית חזרתי לנהל רק את ’יובלים’, לאחר שבית הספר ’עוז’ נסגר", מציינת פנינה. "התחילה שנה חדשה, ועדיין המלחמה המשיכה. לכן החלטתי שאני מתנדבת למילואים מרצוני וחיפשתי אחר יחידות, אשר דרושים בהן חיילים וחיילות למילוי השורות ואכן מצאתי גדוד מחטיבת ’כפיר’ שחיפש לגייס".
פנינה ממשיכה לספר שתהליך הגיוס היה משימה בפני עצמה. "שלחתי פניה שאני מוכנה להתנדב לתפקיד סמלת מבצעים. זו הייתה בקשה שונה מאוד בנוף, ולבסוף שובצתי אי שם בגזרת איו"ש, שהיא גזרה חמה למדי".
בין לבין, בחופשות הופיעה פנינה בבית הספר כשהיא במדים. כך גם ביקשה פנינה לשמש דוגמא אישית ממקור ראשון לתלמידותיה בבית הספר. "ישנן תלמידות שעבורן זה היה חידוש", אומרת פנינה. "הרגשתי שזה חיזוק לעורף ובמקום להיות עסוקה בשיח של מי מתגייס ומי פטור, החלטתי להתמקד בגיוס למילואים בעצמי. זה היה תהליך בגלל הגיל שלי, אני בת 54 והיה צריך להוציא אותי מהפטור. למרות זאת התעקשתי ולא ויתרתי, עליתי על מדים ב-1.12.24 והשתחררתי ב-9.1.25".
פנינה, אשת חינוך כבר 28 שנה, מדגישה כי לבית ספר יובלים יש צוות משובח, שתמיד מתגייסים ל’שגעונות שלה’ ומשנסים מותניים בתקופה זו. "הצוות ביובלים נותן את המקסימום עבור בנות בית הספר, והוא ממשיך תמיד, גם בתקופה זו, לצמוח ולהתפתח ברבדים רבים ובחדשנות. באשר להמשך שירות המילואים, מבטיחה פנינה: "אין לי ספק שאתייצב גם לתעסוקה הבאה של הגדוד."
ראש העיר ירושלים, משה ליאון: "פנינה היא אשת חינוך, דוגמא ומופת לחינוך הירושלמי. מעבר לדוגמא האישית שהיא מעבירה לתלמידות ולצוותי החינוך, מאז ה-7/10 ניהלה פנינה במקביל שני בתי ספר לחינוך מיוחד, כאשר אחד מיועד לילדים ששהו הרחק מביתם. לאחרונה אף התגייסה לשירות מילואים משמעותי. ללא ספק, בית הספר יובלים זכה במנהלת מקצועית, מסורה וערכית. בשם תושבי ירושלים, אני מודה לכל אנשי החינוך של ירושלים, המהווים את חוד החנית ואחראיים על עיצובו של דור העתיד הירושלמי."
[13:37, 22.1.2025] +972 52-551-5406: תמונות-קרדיט: פרטי